Можем да познаем Коледа само по аромата, който се носи у

...
Можем да познаем Коледа само по аромата, който се носи у
Коментари Харесай

6 рецепти, които да добавим към коледната си трапеза

Можем да познаем Коледа единствено по аромата, който се носи вкъщи. Редуват се ухания на обичаните ни гозби, сладкиши и питиета, а това носи още повече празнично въодушевление на цялото семейство. Макар коледното ни меню постоянно да включва обичайни предписания, които са предавани от генерации, това не пречи да разнообразяваме трапезата с забавни оферти, които да създадат празника още по-вкусен. 
Глазирана пуйка с мед и розмарин


Необходимите артикули:

1 пуйка 

За глазурата:

½ ч.ч. мед
½ ч.ч. Дижонска горчица 
1½ ч.л. сушен розмарин 
1 ч.л. лук на прахуляк
½ ч.л. сол
¼ ч.л. чесън на прах 
¼ ч.л. черен пипер

За плънката:

½ ч.ч. масло (на кубчета) 
2 ч.ч. лук 
1½ ч.ч. целина
1 ч.л. черен пипер pepper
1 ч.л. сушен розмарин 
1 ч.л. лимонен сок 
¾ ч.л. сол
3¼ до 3¾ ч.ч. гореща водя 

Предварително загрейте фурната на 165 градуса. Сложете пуйка в дълбока тава, приберете крилцата и завържете бутчетата дружно. Печете по този начин за 2 часа. 

В дребна купа смесете всички съставки за медената глазура и с четка я намажете върху пуйката. Печете за още 2 часа. От време на време я поливайте със соса в тавата, с цел да не изсъхва по време на печене. 

За да приготвите плънката, подгответе бездънен тиган, в който да загреете маслото. Добавете лука и целината и гответе, до момента в който омекнат. Овкусете с подправките и прибавете врялата вода. Прехвърлете в тава, покрийте с фолио и печете във фурната за към час. След това премахнете фолиото и печете за още 10 – 15 минути. 

Извадете пуйката от фурната, покрийте я с похлупак и я оставете за 15 минути преди да я почистите от част от месото. Напълнете я с плънката и сервирайте с чаша алено вино. 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР